Architectural metaal design

Hoe ontwerp je een architectuur metalen landmark

In 2008 hebben wij met ons bedrijf BaumannSign een landmark object mogen ontwerpen en fabriceren voor een kantoorgebouw in Amsterdam. In dit artikel nemen we je mee in het proces van ontwikkeling, ontwerpen en hoe het gefabriceerd is.

Details metalen landmark

In de briefing van de architect werd gevraagd om een landmark voor een gebouw met een hoge attentie waarde. Tevens zou het verlicht moeten zijn en er zouden logo’s op moeten kunnen. Tijdens brainstorm sessie is het materiaal bepaald en globale vormgeving met de volgende uitgangspunten;

  • Metaal (rauwe) materialen
  • Intern verlicht
  • Logo
  • Verwijzingen naar de gebouwen en straatnamen
  • Een corporate uitstraling
  • Leesbaar van verschillende hoeken en dubbelzijdig
  • Zichtbaar van een afstand.

Al het ontwerpwerk is gedaan in Adobe Illustrator CS3. In verschillende stappen is het ontwerp van 2D en 3D gemaakt en overlegd aan de architect.
Na een aantal stappen in het proces zijn de volgende kernwaarden geformuleerd;

  • De betonnen fundatie is onzichtbaar onder het maaiveld verwerkt
  • De elektrische aansluiting mag niet zichtbaar zijn
  • De verlichtte logos kunnen eenvoudig aangepast worden
  • De onderlinge RVS (Roest-Vast-Staal) onderdelen zijn eenvoudig afzonderlijk te verwisselen
  • Het geheel is vandaalproof en voorzien van een matt-fisnish anti-graffiti coating

Fabriceren

Als ontwerper hebben wij een nauwe samenwerking tussen architect en constructeur. Hierdoor kunnen we invloed uitoefenen op het uiteindelijke eindresultaat. Het ontwerp is constructief gestoetst en daarna door leverancier gefabriceerd.

Het geheel bestaat uit een stalen constructie voorzien van een RVS beplating. Alle interne onderdelen zijn gepoedercoat om corrosie tegen te gaan. Verder is aan de binnenzijde voorbereidingen getroffen voor de elektrische aansluiting.

Verlichting

Om het effect van schaduw te realiseren hebben we de lichtbak iets terug laten vallen in het ontwerp. Hierdoor ontstaat een rand welke op afstand een mooie border geeft. Aan de binnenzijde is een reflector geplaatst met een lichtbron aan de onderzijde. Met de reflector wordt het licht evenredig mooi verspreid door de hele lichtbak.

Montage ter plaatse

De betonnen fundatie is geplaatst en daarop is de landmark geplaatst. Het straatwerk is afgewerkt volgens NEN voorschriften en de landmark is compleet.